Vernostné zľavy extra 3-7%

7 najlepších potravín

Výživa | 11. 4. 2009
7 najlepších potravín

V tomto článku vás zoznámime s vynikajúcimi potravinami podporujúcimi rast svalov a zvyšovanie hladiny energie.

Pohánkové cestoviny:

Pohánkové cestoviny sú pomaly sa spaľujúce sacharidy, čo znamená, že chvíľu trvá, kým sa rozštiepia na energiu. Pomáha to udržať v organizme dlhší čas vyváženú hladinu energie, čo zasa prispieva k lepšej regenerácii svalov a psychickej sviežosti. Ak sa sacharidy dostanú do krvného obehu pomalšie, produkujú menej hormónu ukladajúceho tuk ako i enzýmov než sacharidy typu bielej ryže, musli a bieleho chleba, ktoré sa do krvného obehu dostanú rýchlejšie.
„Azda najznámejšou formou pohánkových cestovín sú japonské soba," tvrdí známy fitness kuchár Dave Nathan. „Varte ich 5-8 minút, a potom ich nechajte odkvapkať v site. Cestoviny hoďte do studenej vody, aby sa prudko ochladili a zastavil sa ich var. Pridajte čerstvý zázvor, bazalku, cesnak, odtučnené kokosové mlieko a grilované kúsky kačaciny."

1 šálka (230 ml) varených cestovín:
113 kcal
6 g bielkovín
24 g sacharidov
stopy tuku
1,3 g vlákniny

Chudé hovädzie mäso:

Myslíte si, že velikáni histórie bodybuildingu si vybudovali svaly len vďaka proteí¬novým práškom? Nie, ich výživa pozostávala z prírodných bielkovín pochádzajúcich z bežných potravín, najčastejšie z chudého hovädzieho mäsa. To bolo hlavným zdrojom masívnych svalov, lebo tento druh potravy okrem bielkovín obsahuje aj železo, zinok, kreatín a vitamíny skupiny B.
Profesionálny bodybuilder Garrett Downing objavil spôsob, ako pripraviť hovädzinu tak, aby to uspokojilo jeho kulturistické potreby a súčasne chutilo aj jeho dcérke. „Uvarím si cestoviny, na panvici na troche oleja opražím posekané hovädzie mäso, do hotového mäsa zamiešam cestoviny a ako prílohu používam dusenú zeleninu alebo čerstvý šalát.“

100 g mäsa:
150 kcal
25 g bielkovín
0 g sacharidov
4,5 g tuku
0 g vlákniny

Brokolica:

Prečo je brokolica taká zaujímavá zelenina? Obsahuje indol pôsobiaci proti ženskému hormónu estrogén, ktorý má vplyv na ukladanie tuku v tele. Kontrola nadmernej produkcie estrogénu napomáha ľahšiemu odbúravaniu tuku. Brokolica je okrem toho dostupná celý rok, obsahuje mnoho protizápalových fytochemikálií a je bohatá na vlákninu.
Profesionálny bodybuilder Mark Dugdale si veľmi obľúbil túto zeleninu. „Konzumujem mnoho brokolice. Uprednostňujem mrazenú, jej príprava je totiž rýchla. Nasypem ju do vriacej vody, osolím morskou soľou a o niekoľko minút mám jedlo hotové, v čase diéty skonzumujem denne dve porcie brokolice."

1 šálka varenej brokolice:
25 kcal
3 g bielkovín
5 g sacharidov
stopy tuku
3 g vlákniny

Tuniak v konzerve:

Či už chcete získať svaly alebo sa zbaviť prebytočného tuku, tuniak je ideálna potravina. Je plný bielkovín, je to výdatný zdroj omega-3 mastných kyselín podporujúcich imunitu organizmu a je bohatý aj na obsah selénu - minerálu s antioxidačnými vlastnosťami.
Fitneska Denise Cook, manželka profesionálneho kulturistu Jamesa Cooka sa netají tým, že konzervy s tuniakom kupujú vo veľkom. „Tuniaka musíme mať stále po ruke. Jeme ho s rôznymi hotovými omáčkami alebo bez dochutenia. K tuniakovi si nedávame žiaden chlieb, ale občas ho jeme s ryžovými chlebíkmi.“

85 g tuniaka vo vlastnej šťave:
110 kcal
20 g bielkovín
0 g sacharidov
2,5 g tuku
0 g vlákniny

Odtučnený tvaroh:

V súčasnosti je hitom práškový proteín so srvátkou alebo kaseínom. Predtým sa však bodybuilderi spoliehali na odtučnený tvaroh. Niet divu: 145g porcia obsahovala viac ako 30 g srvátky a kaseínu.
Ak vám nechutí samotný tvaroh ani tvaroh ochutený napríklad marmeládou, vyskúšajte recept na pikantný tvaroh z kuchárskej knihy Chris Carmichaeľs Fitness Cookbook, ktorú napísal tréner legendárneho cyklistu Lancea Armstronga: zmiešajte 450 g odtučneného tvarohu, 3 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru, l /4 zväzku posekanej pažítky, čili podľa chuti, získate 4 porcie pikantného tvarohu.

1/2 šálky tvarohu:
80 kcal
16 g bielkovín
4 g sacharidov
0 g tuku
0 g vlákniny

Morčacie prsia:

Na vyrysovanie potrebujete potravinu bohatú na bielkoviny, nízkosacharidovú a s minimálnym množstvom tuku. Ideálne v tomto smere je morčacie mäso. Malo by byť súčasťou jedálneho lístka každého športovca, ktorému záleží na jeho vzhľade.
Jen Hendershott, víťazka Fitness International 2005, využíva morčacie prsia vo svojej predsúťažnej diéte. Na prípravu mäsa používa hotové koreniny, ktoré jej jedlu dodávajú tú správnu chuť. „Mäso dám na panvicu, výdatne ho okorením a pečiem. Upečenú morčacinu servírujem s celozrnnou plackou a s prílohou, na ktorú mám momentálne chuť.“

100 g pečeného morčacieho mäsa:
135 kcal
30 g bielkovín
0 g sacharidov
stopy tuku
0 g vlákniny

Ovsené vločky:

Tieto pomaly sa spaľujúce sacharidy predstavujú ideálne jedlo pred tréningom. Prečo? Dodajú organizmu veľa energie. Keď tvrdo trénujete, stávajú sa sacharidy nahromadené vo svaloch hlavným zdrojom spaľovania. Keď hladina glykogénu klesne, znižuje sa aj intenzita tréningu.
Víťazka Fitness Olympia 2004 Adela Garcia Friedmansky konzumuje počas diéty veľa ovsených vločiek, najčastejšie spolu s banánom a srvátkovým proteínom. Adela je naklonená experimentom v kuchyni a hovorí: „Vyskúšala som dokonca aj ovsené vločky s tuniakom."

1 šálka varených ovsených vločiek:
116 kcal
3 g bielkovín
23 g sacharidov
2 g tuku
4 g vlákniny

Pridaj sa k nám na facebook