Vernostné zľavy extra 3-7%

Ako sa jedlo mení na tuk?

Výživa | 23. 10. 2009
Ako sa jedlo mení na tuk?

Každý vie, že prejedanie vedie k zvýšeniu hmotnosti. Tento koncept prichádza s mnohými vôňami týchto dní, však? Niektorí ľudia si myslia, že za to môžu sacharidy, iní že cukor. Niektorí si myslia, že príjem veľkého množstva proteínov nemôže spôsobiť zvýšenie hmotnosti. Hmmm....

Jediný spôsob, ako nájsť odpoveď na túto hádanku, je pozrieť sa do ľudského tela a zamerať sa na to, ako sa tam dostáva tuk. Sledujme kúsok pikantnej pizze a uvidíme, čo sa udeje s cukrom, tukom a proteínmi. Poďme na to!

Potrava vchádza do vašich úst:

• Slina obsahuje enzýmy, ktoré rozložia každý škrob v potrave na cukor.

• Toto, spolu s nejakým tukom a vodou v potrave, putuje do žalúdka, ktorý ich premieša

• Pepsín (ktorý vyberie proteín) a kyselina chlorovodíková ďalej rozložia potravu, meniac ju na tráviacu substanciu.

• Táto zmes vstupuje do dvanástnika (miesto, kde žlčník vylúči jeho žlč).

• Táto žlč rozpustí vo vode tuk, popreberá ho a uľahčí jeho absorbovanie

• Enzýmy z pankreasu vstúpia do dvanástnika a ďalej odbúravajú cukor, tuk a proteín.

• Teraz je všetko rozpustené a v kvapalnej forme, takže je to absorbované cez líniu tenkého čreva. Tuk, cukor a proteín si na seba zamávajú a každý z nich si ide vlastnou cestou.

Čo sa stane s cukrom:

• Ďalej ide priamo do krvného obehu a niekoľko rozličných orgánov si vezme cukor, ktorý potrebuje.

• Niektorý je uskladnený v pečeni ako glykogén.

• Celý zvyšok je premenený na tuk a uložený v tukových bunkách ako zásoba tuku.

Čo sa stane s tukom:

• Najprv vstúpi do krvného obehu a putuje do pečene

• Pečeň z neho niečo spáli, niečo zmení na iné substancie (jednou z nich je cholesterol) a zvyšok pošle do tukových buniek, kde počká, až kým nebude použitý.

Čo sa stane s bielkovinou:

• Je pretransformovaná do stavebných prvkov, známych ako peptidy.

• Neskôr sa ďalej rozkladá a vznikajú aminokyseliny

• Aminokyseliny sú absorbované líniou tenkého čreva a vstupujú do krvného obehu

• Odtiaľ niektoré z aminokyselín budujú zásoby telesného proteínu

• Zvyšok aminokyselín je vylúčený a nadbytočné bielkoviny sú vylúčené ako tuk.

To je len jednoduchý koncept, ale mnoho ľudí stále verí, že príjem veľkého množstva bielkovín im zabezpečí svalstvo až na kosť. Nenechajte sa zmiasť takýmto názorom! Každý nadbytočný proteín sa premení na tuk.

Tu je pitoreskná ilustrácia reálnej príčiny priberania. Konzumácia priveľkého množstva potravy! Potravinový tuk je obvykle substanciou, ktorá je najčastejšou príčinou obezity, ale bez ohľadu na to, čo jete, vaše telo si vezme všetko čo potrebuje a ostatné posiela do tukových buniek.

Ak ho nespálite, bude blúdiť vašimi tukovými bunkami. Je to jednoduché. Ak chcete schudnúť, nejedzte priveľa z ničoho – a pravidelne cvičte.

Pridaj sa k nám na facebook