Vernostné zľavy extra 3-7%

Čo je to CLA?

Výživa | 5. 7. 2011
Čo je to CLA?

Konjugovaná kyselina Linolová (CLA) je prírodnou nenasýtenou mastnou kyselinou, ktorá sa vyskytuje v mäse a mliečnych výrobkoch v maličkých množstvách. CLA bola náhodne objavená v roku 1978 doktorom Michael W.

Pariza na univerzite vo Wiskonsine, keď skúmali prebiehajúce procesy v mäse počas varenia.

CLA v organizme preukázateľne buduje svalovú hmotu, redukuje telesný tuk a podporuje imunitný systém. Pre redukciu telesnej hmotnosti je optimálne užívať CLA avšak nie zo zdrojov, v ktorých sa nachádza, keď že sa jedná o mäso, syry.

Počas diéty by došlo ku negácii, keď že produkty ďalej obsahujú veľké množstvo živočíšnych tukov.

Ako to funguje a na základe akého výskumu sa odporúča?

Vedci sa pokúšali vynájsť ekonomickejšiu a praktickejšiu cestu extrahovania CLA. Prostredníctvom pokrokovej technológie. Syntetizačným procesom dokázali extrahovať CLA do kapslí v konečnej forme pre jednoduché užívanie. U CLA sa nepreukázal účinok len budovania svalovej hmoty za súčastného odbúravania telesného tuku, ale aj silný antikatabolický a antioxidačný efekt ako aj podpora imunitného systému. Niekoľko rokov vedci zatracovali tuk preto, že si mysleli, že nemôže mať iný blahodárny účinok na organizmus.

Zaoberali sa skôr využívaním zdroja energií z proteínov, využitím sacharidov a podieľaním sa aminokyselín na zadržiavaní kyslíka vo svaloch a jeho vplyvu na katabolizmus a metabolizmus. Všetci poznali len jeden názor na tuky a to ten, že „všetky tuky sú zlé“. Ale všetko sa zmenilo.

Expert na výživu Dr. Barry Sears preukázal, že všetky mastné kyseliny majú vplyv nie len na všeobecné zdravie, ale aj desiatky ďalších vplyvných pozitívnych efektov. Dr. Sears je presvedčený, že mastné kyseliny majú veľký vplyv aj na tvorbu rastových hormónov v ľudskom tele.

Napriek tomu všetky vplyvy CLA ešte nie sú úplne preskúmané, ale je isté podľa posledného výskumu, že CLA vyvažuje negatívny vplyv na organizmus kyseliny lynolovej a redukuje metabolizmus tuku a bielkovín u zvierat. Výskum u zvierat preukázal, že počas užívania CLA sa tuk využíva efektívnejšie v prospech rastu svalového vlákna.

V kontrolovanej štúdii, v ktorej podávali zvieratám počas diéty CLA sa preukázalo, že strata tukových zásob sa odrazila na raste svalovej hmoty jedincov. Naopak u zvierat, ktorým CLA podávané nebolo došlo ku strate hmotnosti v rovnakom percentuálnom pomere svalovej hmoty a tuku!
Takéto pôsobenie CLA na organizmus môže byť zapríčinené aj vplyvom na imunitný systém.

Pridaj sa k nám na facebook

Novinky

Najčítanejšie

Súvisiace články