Vernostné zľavy extra 3-7%

Čo je to Xylitol?

Výživa | 23. 5. 2013
Čo je to Xylitol?

Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Pomaly sa vstrebáva a trávi, takže navodzuje pocit sýtosti. Čistý xylitol je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Neškodí zubom a má o tretinu menej kalórií ako repný cukor, pri rovnakej sladivosti.

Xylitol nie je umelé sladidlo, ale sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne. Niektorí možno skonzumujú 1 až 2 gramy, podľa zloženia ich potravy.

Priemyselne sa xylitol vyrába z kukuričných klasov a dreva. Xylitol sa používa v produktoch zdravej výživy, napríklad v žuvačkách, cukríkoch, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch. Môže sa použiť ako náhrada cukru v rôznych druhoch potravín. Xylitol nie je ako ostatné prirodzene sa vyskytujúce sladidlá, napríklad sorbitol alebo manitol. Jeho chemické zloženie je značne odlišné. Mnohé prírodne sa vyskytujúce náhrady cukru patria do skupiny cukrových alkoholov a nazývajú sa polyoly. Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viacuhlíkové atómy.

Cukrové alkoholy, ako sorbitol a manitol, majú 6-uhlíkové atómy. Naproti tomu xylitol má 5-uhlíkové zloženie, vďaka ktorému je jedinečný a veľmi užitočný v prevencii a liečbe mnohých zdravotných problémov.Pretože výskyt obezity, cukrovky a iných chorôb vzrastá, ľudia potrebujú účinnejšie spôsoby prevencie a liečby. Takmer každý chce vedieť viac, robiť viac a mať viac možností na udržanie si optimálneho zdravia. Avšak mnohí ľudia – možno aj vy – skôr liečia následky chorôb než by im predchádzali.

Prevencia pomocou vyhýbania sa zdroju týchto problémov – ľahko dostupným potravinám sladeným cukrom a umelými sladidlami a vystavenie sa baktériám vo vysoko mobilnej spoločnosti – môže byť ťažká, ak nie nemožná. Jedným zo spôsobov, ako obmedziť tieto zdravotné problémy, je zneškodniť škodlivé prvky a udržať ich takými neškodnými ako je len možné, aj keď sme im vystavení.

Xylitol môže byť významným prostriedkom tohto zneškodnenia. Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách, ktoré bežne obsahujú cukor, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy.

Nízky GI xylitolu nielen pomáha udržať úroveň krvného cukru, ale pomáha aj pri prejedaní sa a nadváhe. Xylitol sa v tele absorbuje a metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania. Xylitol pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy. Xylitol – označovaný na výrobkoch ako uhľovodík - sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve. Môže sa bezpečne používať pri cukrovke a hypoglykémii.Xylitol významne pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest.


Keď určité škodlivé baktérie vstúpia do tela, prilepia sa na sliznicu nosa a hrdla, kde sa začnú množiť a spôsobujú infekciu a chorobu. Na rozdiel od mnohých antibiotík, ktoré zabíjajú väčšinu baktérií a nechávajú odolné „superbakrérie“ nepoškodené, chemické zloženie xylitolu zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili, pričom normálnymi čistiacimi procesmi sa baktérie vyplavia.

 

NUTRIČNÉ HODNOTY XYLITOLU NA 100 G
Energetická hodnota 1005kj / 240 kcal
Bielkoviny 0 G
Sacharidy 99,8 G
Tuky 0 G
Sodík 4 mg



Pridaj sa k nám na facebook

Novinky

Najčítanejšie

Súvisiace články