Vernostné zľavy extra 3-7%

Doba trávenia potravy

Výživa | 8. 10. 2010
Doba trávenia potravy

Doba, počas ktorej ostáva jedlo v žalúdku, úzko súvisí s dobou trávenia. Toto by nás malo zaujímať najmä vtedy, ak hovoríme o poslednom jedle pred ťažšou fyzickou aktivitou.

Často sa v tejto súvislosti stretávame s použitím pojmov ľahko stráviteľné a ťažko stráviteľné jedlo. Avšak týmto to väčšinou končí a tieto pojmy nie sú ďalej špecifikované. V každom prípade platí, že pokiaľ ostane v žalúdku príliš veľké množstvo potravy, musí pracovať tráviaci systém na plné obrátky.

Tu si treba uvedomiť ten fakt, že v takomto stave musí byť udržiavané zvýšené prekrvenie v brušnej oblasti a tým pádom dochádza k relatívne nedostatočnému prekrveniu svalov a centrálneho nervového systému. Dostávame sa k tomu, že plnosť žalúdka má nepriamy vplyv na možnosť dosiahnutia vrcholného športového výkonu.

Doba odstupu posledného jedla od tréningu je dosť dôležitá, ale nie je jednoduché zovšeobecniť to pre každého rovnako. Pre ľahšie zorientovanie v danej problematike uvediem doby zotrvania vybraných potravín v žalúdku (delenie je podľa K. Bienera):

1 - 2 hodiny: polievky, varené ryby, varená ryža

2 - 3 hodiny: mlieko, biely chlieb a biele pečivo, varené mäso (okrem hovädzieho), varená zelenina vrátane špenátu a mrkve, hrušky, banány

3 - 4 hodiny: hydina, varené hovädzie mäso, zemiaky, jablka, tmavý chlieb, hlávkový šalát, karfiol, syry

4 - 5 hodín: skoro všetky druhy pečeného mäsa, hrach, fazuľa, šošovica, nakladané kyslé ryby

5 - 6 hodín: uhorkový šalát, ryby v oleji, údené ryby, slanina

6 - 8 hodín: prevažne tučné bravčové pečené mäso, pečená hus a kačica, údené mäso a údeniny

Samozrejme na tieto doby trávenia majú väčší alebo menší vplyv rôzne faktory. Napríklad po ťažkom tréningu, v ktorom precvičíte celé telo niekoľkými základnými komplexnými cvikmi, je schopnosť využiť živiny z prijatej stravy o dosť vyššia ako je to pred tréningom mimo anabolického stavu. Ďalšie faktory, ktoré môžu do tohto procesu vstúpiť sú: úroveň metabolizmu, genetické predispozície, úprava stravy, pestrosť stravy, množstvo vlákniny, predchádzajúce skonzumované jedlo, stresové faktory a podobne.

Na druhej strane existujú niektoré látky, pomocou ktorých môžeme zlepšiť trávenie. Pomáhajú tráviace enzýmy, vitamíny skupiny B, biele jogurty a acidofilné mlieka, zelený čaj, horčica (hlavne v prípade trávenia mäsitých pokrmov), citrón, koreniny a ďalšie látky, ktoré podporujú tráviace procesy v tele. Mali by ich používať najmä tí ľudia, ktorí majú všeobecne problémy so spracovaním potravy, ale aj tí, ktorí potrebujú každodenne prijímať väčšie množstvo stravy.

Pridaj sa k nám na facebook