Vernostné zľavy extra 3-7%

Dobré a lepšie potraviny

Výživa | 8. 8. 2013
Dobré a lepšie potraviny

Viete, aké potraviny si vybrať na podporu rastu svalovej hmoty alebo pri snahe zbaviť sa prebytočného tuku? Pozrite sa bližšie na nasledujúce riadky a overte si, ako ste zorientovaní v športovej výžive.

Či už ste na nákupe v supermarkete, alebo sedíte vo vašej obľúbenej reštaurácii, niekedy je pomerne ťažké rozhodnúť sa, ktoré potraviny sú v danej chvíli najvhodnejšie. Prezrite si dvojice porovnávaných potravín v tomto článku. Jedna možnosť môže vyzerať lepšie ako tá druhá. Viete však, ktorá je kedy vhodnejšia?

Losos a tuniak

Ak to s tréningom myslíte skutočne vážne a plánujete veľmi náročný tréningový program v ktorom budete očakávať čo najlepšie výsledky, skúste dať tuniaka na istý čas na vedľajšiu koľaj a nahraďte ho lososom. Aj keď sú na tom obe tieto ryby, pokiaľ ide o kalórie a bielkoviny, približne rovnako, mäso z lososa obsahuje viac omega-3 mastných kyselín, ktoré napomáhajú pri regenerácii svalov po náročnom tréningu. Okrem toho urýchľujú aj spaľovanie telesného tuku a zlepšujú proteosyntézu. Nahraďte teda trikrát v týždni príjem tuniaka lososom a pokryjete potrebu dôležitých výživových látok v ťažkom tréningovom období.

Vhodnejšia možnosť: Losos

 

Celé vajce a vaječný bielok

Či už skonzumujete samotné bielky alebo celé vajíčka, dodáte vášmu organizmu dostatok kvalitných bielkovín. S vaječným bielkom to však bude o polovicu menej kalórií. Okrem toho čistý bielok dokážete rýchlejšie stráviť. Ak teda hľadáte rýchly a plnohodnotný zdroj bielkovín napríklad po tréningu, môžete nahradiť iné proteínové zdroje práve vaječným bielkom. Na žĺtok však nemusíte úplne zanevrieť. Je totiž zdrojom predovšetkým zdravých tukov, ktoré sa neukladajú vo forme telového tuku. Nemusíte mať ani obavy z cholesterolu. Vedci totiž najnovšie zistili, že cholesterol nachádzajúci sa vo vajíčku nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, keďže v celom vajíčku je celkové množstvo tzv. dobrého cholesterolu (HDL) väčšie ako toho zlého (LDL).

Vhodnejšia možnosť: Vaječný bielok

 

Morčacia šunka a bravčová šunka

Morčacie mäso je vo všeobecnosti excelentným zdrojom chudých bielkovín. Aj keď v zdravej výžive nie je zvykom odporúčať konzumáciu šunky, morčacie varianty sú predsa len zdravšie ako bravčové. Obsahujú veľa bielkovín a podstatne menej tuku. Je tu však aj jeden háčik, keďže obsahujú aj pomerne veľa sodíka. Dávajte si teda pozor na celkové skonzumované množstvo.

Vhodnejšia možnosť: Morčacia šunka

 

Kravské mlieko a sójové mlieko

Pokiaľ ide o výživu a regeneráciu pre vašu svalovú hmotu, kravské mlieko bude o niečo väčším favoritom (za predpokladu, že netrpíte intoleranciou na niektorú z jeho zložiek). Je zdrojom kvalitnej plnohodnotnej bielkoviny, čo znamená, že obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre stavbu svalov. Vyznávači sójového mlieka musia isté bielkoviny dopĺňať v strave, aby si zabezpečili celé spektrum aminokyselín. Ak si teda budete nabudúce pripravovať proteínový nápoj s mliekom, použite skôr nízkotučné alebo odtučnené kravské mlieko.

Vhodnejšia možnosť: Kravské mlieko

 


Syr cottage a jogurt

Syr cottage je určite skvelým zdrojom plnohodnotných bielkovín. Jedna stogramová porcia ich obsahuje nad desať gramov, na rozdiel od približne štyroch až piatich gramov, ktoré sa nachádzajú v jogurtoch. Napriek tomu má však svoje dôležité miesto v našich jedálnych lístkoch aj jogurt, ktorý obsahuje napríklad niekoľkonásobne viac draslíka. Opatrnosť je na mieste pri výbere ovocných jogurtov, ktoré obsahujú až dvojnásobné množstvo sacharidov oproti nesladeným bielym jogurtom.

Vhodnejšia možnosť: Syr cottage

 

Hnedá ryža a celozrnné cestoviny

Oba tieto potravinové produkty sú, pokiaľ ide o obsah bielkovín, takmer rovnocenné (celozrnné cestoviny sú na tom o nejaký ten gram lepšie). To však nie je až tak podstatné, keďže proteíny z týchto zdrojov samozrejme nie sú plnohodnotné. Pozrime sa teda na ďalší dôvod. Celozrnné cestoviny obsahujú približne 6 g vlákniny na 100 g na rozdiel od hnedej ryže, kde sú to približne 4 g na 100 g. Aj to je jedna z príčin, prečo sú celozrnné cestoviny obľúbenou súčasťou jedálnych lístkov športovcov najmä v čase diéty. Potraviny bohaté na vlákninu navyše znižujú hladinu cholesterolu v krvi, čo je dôležitý faktor v predchádzaní ochorenia srdca. Celozrnné cestoviny sa teda javia ako vhodnejšia alternatíva, no určite neurobíte chybu ani výberom hnedej ryže.

Vhodnejšia možnosť: Celozrnné cestoviny


Pridaj sa k nám na facebook