Vernostné zľavy extra 3-7%

Sladené nápoje môžu za 180.000 úmrtí ročne, hovoria štúdie

Výživa | 23. 7. 2015

Vedci žiadajú ľudí na celom svete aby obmedzili konzumáciu sladených nápojov, spojených s odhadovaným množstvom 184.000 úmrtí ročne, z čoho je približne 25.000 Američanov.

sladené nápoje

Celkovo to znamená, že jeden z každých 100 úmrtí na ochorenia spojených s obezitou je spôsobené konzumáciou sladených nápojov, podľa štúdie zverejnenej nedávno v časopise „Circulation“. Štúdia, vedená výskumníkmi z Tuffs University, zistili, že nápoje budú zodpovedné za 133.000 úmrtí v dôsledku cukrovky, 45.000 z kardiovaskulárnych chorôb a 6450 na rakovinu.

 

Ak ste verili diétnym verziám takýchto nápojov, sklameme Vás, môžu viesť k väčšiemu prírastku tukov čím ste starší.

 

Asi tri štvrtiny úmrtí v dôsledku konzumácie sladených nápojov boli v rozvojových krajinách, podľa štúdie. Najmä Latinská Amerika, má jednu z najvyšších úmrtností. Mexiko sa vyšplhalo na vrchol zoznamu na 405 mŕtvych na milión dospelých osôb, alebo  24.000 úmrtí celkom. Na prvom z európskych krajín je Ukrajina, na pozoruhodnom celkovom 11 mieste so 72,3 úmrtiami na milión dospelých.

sladené nápoje

Podľa rebríčka zvýšená konzumácia súvisí aj s polohou danej krajiny a jej ročnou priemernou teplotou. Teda krajiny kde sú ľudia vplyvom tepla nútený k častejšej konzumácii tekutín. To je aj dôvod prečo siahajú po sladených nápojoch viac.

Americká asociácia výrobcov nealkoholických nápojov spochybnila tento výskum, keď bol prezentovaný Americkej asociácii srdcovo cievnych chorôb. Dôvodom bolo, že výskum považovali za dostatočne nepodložený.

„Táto štúdia nepreukazuje, že konzumácia cukru obsiahnutého v nealkoholických nápojoch spôsobuje chronické ochorenia a autori sami uznávajú, že sami došli k záveru odhadovaných vplyvov konzumácie nealkoholických nápojov s obsahom cukru“, povedal ABA hovorca v oficiálnom vyhlásení. „Výrobcovia nealkoholických sladených nápojov informujú spotrebiteľov prostredníctvom etikiet na základe podložených faktov, aby pri ich kúpe urobili správne rozhodnutie pre seba a ich rodiny.“

Teraz keď bola štúdia zverejnená, jej autori ostávajú presvedčený o jej výsledkoch.

„ Ak argumentom cukrovarníckeho priemyslu je, že neexistuje žiadna korelácia, nie je to pravda,“ povedal Dariush Mozaffarian, autor štúdie a dekan na Tufts University výživy a vedy.

Cukrom sladené nápoje sú hlavným zdrojom pridaných cukrov v strave, ktorá je podľa vedeckého stanoviska Americkej asociácie srdcovo cievnych chorôb. V r. 2015, sú výživové odporúčania dietológov jednoznačné. Odporúčania sa týkajú všetkých sladených nápojov vrátane mliečnych ochutených nápojov, aby ich spotrebitelia vymenili za 100% prírodné ovocné šťavy, bez pridaného cukru.

V spojených štátoch je konzumácia sladených nápojov za posledných 10 rokov na ústupe. Rovnako za posledný rok v Mexiku, kde si s tým poradili špeciálnou daňou zavedenou na cukor.

„Urobili sme prvé krôčiky, no na svete sa spotrebuje ešte stále obrovské množstvo sladených nápojov.“ Povedal Mozaffarian.

 

Zdroj: washingtonpost.com

 

Pridaj sa k nám na facebook